10 лютого – Всесвітній день зернобобових

Всесвітній день зернобобових 10 лютого: незвичайні традиції свята

Бобові в постійному раціоні позитивно позначаються на здоров’ї.

Всесвітній день зернобобових 10 лютого: незвичайні традиції свята

Щорічно 10 лютого за рішенням ООН відзначається Всесвітній день зернобобових. Це молоде свято, оскільки його встановлено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у грудні 2018 року. Ініціатором свята став уряд Республіки Буркіна-Фасо.

Зернобобові – сухі насіння бобових рослин, тобто рослин, плоди яких дозрівають у стручках (бобах). Найвідомішими з них є горох, квасоля і сочевиця. Як відомо, зернобобові були частиною раціону харчування ще в стародавні часи.

Вперше Генеральна Асамблея ООН звернула увагу на роль зернобобових у вирішенні важливих завдань глобального характеру ще в 2013 році. Адже ці рослини мають високу поживну цінність, а також сприяють вирішенню проблем голоду в окремих регіонах світу. Крім того, включення їх у постійний раціон харчування позитивно позначається на здоров’ї людей.

Високий вміст білка грає роль по заміщенню тваринних білків, що містяться в більш дорогих м’ясній і молочній продукціях, а вміст у складі зернобобових культур розчинної клітковини, амінокислот, вітамінів і мікроелементів як не можна краще сприяє нормалізації багатьох травних процесів.

В офіційному зверненні представників африканської республіки до ООН відзначалося, що установа свята є продовженням приділення уваги зернобобових як до сільськогосподарських культур, які грають велику роль у вирішенні продовольчих проблем, формуванні здорового способу життя людини.

Також у зверненні вказувалося на позитивний вплив зернобобових культур на родючість ґрунтів, на їх здатність до виростання в умовах досить посушливого клімату, і на те, що зернобобові володіють хорошою здатністю до зберігання.

Привертаючи увагу сільськогосподарських виробників, ООН пропонує їм разом із представниками наукових кіл та бізнесу прагнути до вдосконалення вирощування зернобобових культур, підвищувати їх урожайність. Участь держави в цих процесах тільки вітається.