![](https://school62.dp.ua/wp-content/uploads/2021/01/zaywgtkcqj4my38cdnay3bryjwhdcczgabdbjqln.jpeg)
Всесвітній день зернобобових 10 лютого: незвичайні традиції свята
Бобові в постійному раціоні позитивно позначаються на здоров’ї.
![Всесвітній день зернобобових 10 лютого: незвичайні традиції свята](https://znaj.ua/crops/ea3c5a/620x0/1/0/2019/02/09/4fJjzw85maEEFFVGUqXYuVDuLO6soEY7BruvPNP4.jpeg)
Щорічно 10 лютого за рішенням ООН відзначається Всесвітній день зернобобових. Це молоде свято, оскільки його встановлено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у грудні 2018 року. Ініціатором свята став уряд Республіки Буркіна-Фасо.
Зернобобові – сухі насіння бобових рослин, тобто рослин, плоди яких дозрівають у стручках (бобах). Найвідомішими з них є горох, квасоля і сочевиця. Як відомо, зернобобові були частиною раціону харчування ще в стародавні часи.
![](https://znaj.ua/crops/a55f40/620x0/1/0/2019/02/09/BG4dSsDX4BOeIQU43oFeFvlSsuGF46I9N3evzdX6.jpeg)
Вперше Генеральна Асамблея ООН звернула увагу на роль зернобобових у вирішенні важливих завдань глобального характеру ще в 2013 році. Адже ці рослини мають високу поживну цінність, а також сприяють вирішенню проблем голоду в окремих регіонах світу. Крім того, включення їх у постійний раціон харчування позитивно позначається на здоров’ї людей.
Високий вміст білка грає роль по заміщенню тваринних білків, що містяться в більш дорогих м’ясній і молочній продукціях, а вміст у складі зернобобових культур розчинної клітковини, амінокислот, вітамінів і мікроелементів як не можна краще сприяє нормалізації багатьох травних процесів.
![](https://znaj.ua/crops/cc9b30/620x0/1/0/2019/02/09/ZAYwGTkCQJ4my38CdNAy3BryJwHDCCZGabdbJqLN.jpeg)
В офіційному зверненні представників африканської республіки до ООН відзначалося, що установа свята є продовженням приділення уваги зернобобових як до сільськогосподарських культур, які грають велику роль у вирішенні продовольчих проблем, формуванні здорового способу життя людини.
Також у зверненні вказувалося на позитивний вплив зернобобових культур на родючість ґрунтів, на їх здатність до виростання в умовах досить посушливого клімату, і на те, що зернобобові володіють хорошою здатністю до зберігання.
![](https://znaj.ua/crops/42a42c/620x0/1/0/2019/02/09/vZQA431Gq8ppgqvy8fROmKcjSjE1UGYAemipUbqc.jpeg)
Привертаючи увагу сільськогосподарських виробників, ООН пропонує їм разом із представниками наукових кіл та бізнесу прагнути до вдосконалення вирощування зернобобових культур, підвищувати їх урожайність. Участь держави в цих процесах тільки вітається.