Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

Щорічно, з 25 листопада до 10 грудня включно, в Україні проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Тисячі громадян, державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу активізують свої зусилля заради об’єднуючої мети – підвищити розуміння та обізнаність співвітчизників про всі форми насильства.

З метою привернення уваги учнівської молоді до проблем подолання насильства в сім’ях, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок, жорстокого поводження з дітьми, формування в свідомості школярів нетерпимого ставлення до насильства, рекомендуємо у закладах загальної середньої освіти організувати та провести онлайн-заходи, присвячені таким датам:

•  25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;

•  1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;

•  2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;

•  3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

•  5 грудня – Міжнародний день волонтера;

•  6 грудня – Ушанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;

•  10 грудня – Міжнародний день прав людини.

З метою підвищення обізнаності учасників освітнього процесу щодо запобігання насильства, Радою Європи, спільно з Українським фондом «Благополуччя дітей», за сприяння Міністерства освіти і науки України, у межах проєкту «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні», підготовлено інформаційні матеріали (https://childfund.org.ua/diialnist/shkola-bezpeki-tyam), які можуть бути додатковим ресурсом у проведенні заходів до зазначених вище днів.

В умовах здобуття учнями освіти в дистанційній формі, зросла кількість ризиків насильства та експлуатації дітей в мережі «Інтернет». Для підвищення обізнаності учасників освітнього процесу щодо запобігання насильству та експлуатації дітей у цифровому просторі, рекомендуємо до використання інформаційно-просвітницькі матеріали, з якими можна ознайомитися за покликанням: https://cutt.ly/NM192Tr.

Рекомендуємо, під час проведення онлайн-заходів, до використання інформаційні матеріали, що підготовлені Радою Європи в Україні з теми «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні», а саме:

•  відеоролики: «Розкажи дорослому, якому довіряєш»«Почни говорити»;

•  буклет «Дізнайся про свої права в цифровому середовищі»;

•  навчальні відеоуроки для батьків і дорослих, які працюють з дітьми та для дітей «Батьківство в епоху цифрових технологій» – URL:  https://cutt.ly/jM0rCzW.

Окрім того, рекомендуємо до використання в закладах загальної середньої освіти інформаційно-довідкові матеріали на тему «Моя приватність», розроблені громадською організацією «Мінзмін», спільно з Міністерством цифрової трансформації, зокрема:

• для учнів 1-4 класів (про персональну інформацію та як нею користуватись у мережі «Інтернет») – URL: https://cutt.ly/rM18OKi;

• для учнів 5-8 класів (про ризики розголошення персональної інформації) – URL: https://cutt.ly/bM14SxX;

•  для учнів 9-11 класів (про використання персональної інформації в мережі «Інтернет» і соціальних мережах) – URL: https://cutt.ly/gM142xm.

З метою виховання в учнів людяності, відповідальності, поваги до гідності іншої людини; формування здорового способу життя, підвищення рівня обізнаності учнів про ВІЛ/СНІД, його профілактики та толерантного ставлення до ВІЛ – інфікованих, рекомендуємо, у рамках Всеукраїнської акції «16 днів без насильства» провести у закладах загальної середньої освіти години спілкування, бесіди, лекції: «Що таке насилля? Його форми. Як себе захистити?», «СНІД – загроза людства!», «Усвідомлення проблеми як інструмент у боротьбі з хворобою», «Насильству – СТОП!», перегляд відеороликів щодо Конвенції ООН із прав дитини стосовно профілактики насилля.

Наголошуємо!

Якщо дорослі чи учні зіткнулися з домашнім насильством або стали свідком цього явища, необхідно зателефонувати за наступними номерами телефонів:

15-47 – Урядова «гаряча лінія» для осіб, які страждають від домашнього насильства;

0 (800) 500 335 або 116 123 (з мобільного) – Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації. Дзвінки безкоштовні зі стаціонарних і мобільних телефонів будь-яких операторів по всій території України.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *