Харчування

Харчування людини – сукупність процесів, які забезпечують потрапляння до організму їжі з речовинами, що необхідні для нормальної життєдіяльності.

Нормальний перебіг процесів життєдіяльності в організмі багато в чому залежить від того, як організовано харчування людини з перших днів життя. Їжа повинна містити білки, жири, вуглеводи, вітаміни та мінеральні речовини, а також воду в необхідних кількостях. При цьому потреба в загальній кількості і балансі окремих компонентів харчування в першу чергу залежить від віку, виду трудової діяльності та умов життя. Під фізіологічним (раціональним) харчуванням зазвичай розуміють норми, повністю покривають всі енерговитрати організму, а для дітей ще й забезпечують процеси зростання і розвитку. Кількість енергії, що виділяється при засвоєнні організмом того чи іншого речовини називається калорійністю цього продукту. Засвоюваність поживних речовин різна. З змішаної їжі білки засвоюються на 92%, жири — 95%, вуглеводи — 98%.