Всесвітній день захисту морських ссавців або День китів

Ця екологічна дата вважається днем захисту не лише китів, але й усіх морських ссавців і різних інших живих істот, що мешкають в морях і океанах нашої планети. Цей День був заснований у 1986 році, коли набув чинності мораторій на китовий промисел, введений Міжнародною китовою комісією (МКК).

Цей мораторій дійсний і сьогодні. Він означає, що у всьому світі заборонено полювання на китів, а також торгівля китовим м`ясом. Нині промисел китів дозволений виключно для задоволення потреб корінного населення (так званий, аборигенний) та вилучення китів у наукових цілях за спеціальними дозволами урядів–членів МКК.

Перш за все, День китів — це привернення уваги громадськості, представників влади і всього людства до питань захисту цього унікального виду і взагалі усіх морських ссавців. Інтенсивне і нещадне винищення морських ссавців і, зокрема, китів, що продовжується вже більше ніж 200 років, згубно позначається на їх чисельності — багато представників цього ряду опинилися на межі зникнення.

Незважаючи на усе це — знищення тварин не припиняється. До того ж людина своєю діяльністю, на жаль, не завжди розумною, також негативно впливає на природу, змінюючи її. Наприклад, великі втрати морським ссавцем наносять рибальські снасті, а також забруднення океанів нафтопродуктами через розширення географії нафтовидобутку на морському шельфі.

Такий стан справ не влаштовує захисників морських ссавців і всіх небайдужих людей до майбутнього нашої планети. До проблеми збереження морських мешканців привертається увага громадськості. У багатьох країнах існують клуби та товариства любителів китів, створюються морські заповідники… А безпосередньо в цей день щорічно різні природоохоронні групи, екологічні організації та усі небайдужі проводять усілякі заходи на захист китів та інших морських ссавців.

Також необхідно відзначити, що існує ще одна дата для проведення заходів Всесвітнього дня китів і дельфінів — 23 липня.