Рош Ха-Шана

Єврейське свято Рош а-Шана відзначається на честь створення світу, він символізує початок нового року і завершення року, що минає. Існує переказ, що в дні Рош а-Шана Б-г відзначає в Книзі життя, яка доля очікує в наступному році на кожного з людей: «… кому жити і кому померти, кого чекає спокій, а кого – поневіряння, кого – благополуччя , а кого – муки, кому призначена бідність, а кому – багатство ». Щира віра в те, що Б-г бажає всім добра і благополуччя, перетворює цей день на свято.В цей час євреям наказано проаналізувати свої вчинки за весь попередній рік і підготуватися до року, що починається. Розмірковуючи про майбутнє, євреї просять миру, злагоди, здоров’я. Звук шофара (баранячий ріг) закликає: «Прокиньтеся ті, хто дрімає, хто витрачає відпущені роки безглуздо. Огляньте душі свої і добрими зробіть справи ваші ».Рош а-Шана святкується протягом двох днів, 1-го і 2-го числа єврейського місяця тишрей. Це свято відзначається в Ізраїлі всіма. Цього дня дарують один одному подарунки, посилають поздоровлення тим, хто далеко. Сім’я збирається за столом, який прикрашають традиційні святкові страви. Звичайно, будь-яка людина хоче, щоб рік, що починається, був для неї хорошим, «солодким». Ось чому в цей день на стіл подається багато страв, які символізують побажання «повного», щасливого року.Залежно від місцевих традицій ці страви можуть мінятися, але майже всюди в єврейських сім’ях подають:рибу – символ родючості;голову (баранячу або рибну) – щоб бути «на чолі», а не в хвості;моркву кружечками – за формою і за кольором вона повинна нагадувати золоті монети, багатство;круглу солодку халу з родзинками – щоб рік був повним, здоровим;овочі і фрукти – на знак надії на рясний урожай;яблука і мед – шматочок яблука, вмочивши його в мед, з’їдають на початку трапези відразу після хали, «щоб рік був солодким і щасливим».